angolkert.hu - Kerttervezés és kertépítés

 

Kerttervezés

Kerttervezéshez nagyon fontos egy alapos felmérés a terület bejárásával együtt. Közben a kialakítandó kerttel kapcsolatos fontos kérdéseket is meg kell beszélni. Mielőtt megtörténne ez a felmérés, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy pontosan mire szeretnénk majd kertünket használni. Sütögetésre, sportra, pihenésre vagy esetleg mindhárom. Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, ezért úgy kell kialakítanunk, hogy minél könnyebben ápolható legyen, ami örömöt jelent majd és nem egy folyamatos gyötrődést.

 

Tereprendezés

A kertépítés egyik legfontosabb munkafolyamata a tereprendezés. A tereprendezés állhat gépi és kézi fázisokból. A nagy és összefüggő területeken sokat könnyíthetünk a terepmunkán egy, - a területnek megfelelő méretű - munkagéppel. Ehhez persze kell egy jó gépkezelő is, aki érti a dolgát.

 

Kerti növények elrendezése

A dísznövények elrendezése a kertben kertterv alapján történik, persze a területen apróbb változtatások történhetnek. Az elhelyezést követő ültetésben megint lehetnek kisebb változtatások a növények helyét illetően, mivel a lerakott növény helye ugyan végleges, de figyelnünk kell az optimális telepítési távolságokra is. Ezt helyes távolságot az ültetés során tudjuk véglegesen kialakítani.
 

Dísznövények ültetése

Az ültetéshez készítsünk elő ásót, kapát, gereblyét, megfelelő ültető közeget, tápanyagot és vizet. Természetesen már ültetés előtt megtörtént a tereprendezés, ami az ültetési magasságokhoz fontos feladat. Következő lépés a telepítő gödör ásása, aminek méretét a talaj szerkezet és a telepítésre váró növény igényei, földlabdája és a növény mérete határozza meg. Mikor kiástuk az ültető gödröt, több lépésben elhelyezhetünk benne különböző ültető közegeket, például: ültetőföldet, tőzeget, tápanyagot és más egyéb a növény számára a fejlődéséhez fontos kertészeti anyagokat. Mikor ez megtörtént, elültethetjük a kertészeti dísznövényünket.

 

Füvesítés

Gyepszőnyegterítés előnye, hogy szinte rögtön kész, persze 2-3 hetet intenzívebben kell öntöznünk. Ezalatt amíg gyökeresedik, óvatosan kell még használnunk, mert a sok víztől süppedősebb a talajunk. Hőmérséklettől függően 2-3 hét alatt erős gyökeret növeszt és az öntözést visszavehetjük a normális napi öntözésre. Mikor gyepszőnyeggel füvesítünk 1-1,5 éves kész gyepet kapunk rövid idő alatt. 

 

 

A teljes cikk elolvasható a TopGarden Kertépítés oldalán: http://topgarden.hu/content/view/101/40/

 

 

2012-05-20

 

Írta és a fotókat készítette: Spiegel Ákos

angolkert.hu - parkosítás